Μαμά γιατί δεν έχω βιβλία;

 

Μία πτυχή του νέου Νόμου – Πλαίσιο που με πάθος υποστήριξε και υποστηρίζει η κυβερνητική παράταξη της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ είναι η κατάργηση της διανομής δωρεάν βιβλίων και η εφαρμογή της «λίστας συγγραμάτων». Όποια σχολή αρνηθεί να ορίσει τη συγκεκριμένη λίστα, θα «τιμωρείται» από το Υπουργείο Παιδείας με διακοπή της χρηματοδότησης για αγορά βιβλίων (βλ. Φιλολογία Ιωαννίνων) εκβιάζοντας έτσι τα Πανεπιστήμια να «συνταχθούν» με τις κυβερνητικές εντολές και αποφάσεις.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ…(μια ευγενική χορηγία από το site: www.dap.gr)

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αισθάνεται δικαιωμένη από την υιοθέτηση πολλών από τις πάγιες θέσεις της για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα στο νέο «Νόμο-Πλαίσιο. Απαιτήσαμε την κατάργηση του μονοπωλίου του ενός συγγράμματος, αμφισβητώντας την καθηγητική αυθεντία. Αντιδράσαμε στο φαινόμενο των καθηγητών-εκδοτών και μονοπωλιακών εμπόρων των βιβλίων τους. Προτείναμε ο φοιτητής να έχει τη δυνατότητα επιλογής του συγγράμματος που θα του παρασχεθεί μέσα από λίστα συγγραμμάτων. Ο νέος νόμος-πλαίσιο περιλαμβάνει τέτοια λύση. Είναι σημαντικό το ότι η κάθε Σχολή έχει την ευθύνη να ορίσει τη λίστα συγγραμμάτων μέσα από την οποία ο φοιτητής της θα επιλέγει αυτό που επιθυμεί. Το ζητήσαμε – το πετύχαμε. Περιμένουμε την εφαρμογή.

 

 

Ένα βασικό ερώτημα είναι πως ένας πτυχιακός φοιτητής (ειδικά πρωτοετής) μπορεί να επιλέξει το σύγγραμμα που θεωρεί καλύτερο;(!) μη γνωρίζοντας καν την ύλη που θα διδαχθεί ή το ίδιο το σύγγραμμα. Υπάρχει παράλληλα ο κίνδυνος ο εκάστοτε καθηγητής – εξεταστής να διδάσκει και να εξετάζει από το βιβλίο που αυτός θεωρεί «καλύτερο» και όχι από αυτό που έχουν επιλέξει οι φοιτητές, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το φαινόμενο του μαζικού κοψίματος λόγω της αναντιστοιχίας βιβλίου – εξεταστέας ύλης. Επιπλέον οι βιβλιοθήκες των ιδρυμάτων είναι αρκετά ελλιπείς (υπάρχουν ελάχιστα αντίτυπα για 100 φοιτητές τουλάχιστον) και φαντάζει αδύνατο, παρά τις διαβεβαιώσεις Κυβέρνησης και ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, να εξοπλιστούν με τα βιβλία που δεν θα επιλέξουν οι φοιτητές. Τέλος με το προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε το 2007 ξεκαθαρίζεται πλήρως πως αν σε ένα μάθημα που η ύλη του απαιτεί δύο βιβλία, θα παρέχεται μόνο το ένα!

 

 

Ο ΝΕΟΣ «ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ» ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ…

Απο μία λίστα προτεινόμενων συγγραμμάτων η οποία θα καταρτίζεται από τις Γενικές Συνελεύσεις Τμημάτων κάθε Σχολής , ο κάθε φοιτητής θα έχει την δυνατότητα να επιλέγει και να προμηθεύεται δωρεάν αυτό που θεωρεί καλύτερο! Κάθε προτεινόμενο σύγγραμμα θα επαρκεί για την κάλυψη όλης της εξεταστέας ύλης-γνωστικού αντικειμένου. Τα συγγράμματα καθώς και η διδακτέα και εξεταστέα ύλη θα ανακοινώνονται ήδη απο τηναρχή των εξαμήνων.

Τέλος, το 1/10 του συνολικού αριθμού κάθε διανεμόμενου συγγράμματος, θα χορηγείται από το κράτος στη βιβλιοθήκη του ιδρύματος, ώστε κάθε φοιτητής να μπορεί να έχει πρόσβαση στα συγγράμματα που δεν επέλεξε. Παράλληλα, το Νοέμβριο του 2007, εκδόθηκε Προεδρικό Διάταγμα το οποίο καθορίζει ρητά ότι ως σύγγραμμα εννοούνται όλα τα διδακτικά εγχειρίδια τα οποία απαιτούνται για τη συμπλήρωση της ύλης. Στο Προεδρικό Διάταγμα όμως αυτό, γίνεται λόγος και για περιορισμό των δωρεάν συγγραμμάτων στον αριθμό των ελάχιστων μαθημάτων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου. Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, διαφωνούμε με τη ρύθμι-

ση αυτή, θεωρώντας αναγκαία την ύπαρξη της δυνατότητας λήψης δωρεάν συγγραμμάτων από τους φοιτητές, ακόμα και σε κάποια επιλεγόμενα μαθήματα, όχι υποχρεωτικά για τη λήψη του πτυχίου τους. Ο φοιτητής που επιθυμεί πρόσβαση σε περαιτέρω γνώση, θα πρέπει να διευκολύνεται και όχι να αποθαρρύνεται να το πράξει.

 

Εντάξει, αφού λύσαμε το ζήτημα με τις βιβλιοθήκες, ας «ανεβάσουμε» τα βιβλία στο διαδίκτυο! Το ξέρουμε πως έχετε γίνει «τεχνοφρικιά» (αφού ένα ακόμη κατόρθωμα της ΔΑΠ είναι και το φθηνό internet), αλλά από οθόνη υπολογιστή δε διαβάζεις, ούτε όλοι οι φοιτητές έχουν πρόσβαση στο internet.

 

 

 

Ε Π Ι Π Λ Ε Ο Ν ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ…

Μετά την καθιέρωση του πολλαπλού συγγράμματος θα ήταν ιδεατό –και όχι ανέφικτο- να μπορεί ο φοιτητής να έχει πρόσβαση στα συγγράμματα που δεν επέλεξε εκτός από τις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες και από την ηλεκτρονική σελίδα του μαθήματος.(βλ. ενότητα Νέες Τεχνολογίες). Σε αυτά να έχουν πρόσβαση μόνο οι φοιτητές με ειδικό password που θα λαμβάνουν κατά την εγγραφή τους στο ακαδημαϊκό εξάμηνο.

 

Οι επιδιώξεις της κυβέρνησης και της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση όπως αυτές εκφράζονται μέσω του νέου Νόμου – Πλαισίου, είναι αυτές που σήμερα οδηγούν τα ιδρύματα να μην έχουν τα απαραίτητα βιβλία, αναγκάζοντας τους φοιτητές να διαβάζουν είτε από σημειώσεις είτε αγοράζοντας βιβλία από το εμπόριο (βιβλία που αγκίζουν τα 60 ευρώ), αυξάνοντας το κόστος σπουδών.

 

Όπως αντιλαμβανόμαστε, παρά τις διαβεβαιώσεις των «συνδικαλιστών» της ΔΑΠ οι οποίοι βρήκαν απέναντι τους το Φοιτητικό Κίνημα όλη την προηγούμενη περίοδο, η εφαρμογή της αναδιάρθρωσης και συγκεκριμένα του νέου Νόμου – Πλαίσιο έρχεται να δυσκολέψει την φοιτητική πραγματικότητα. Χωρίς παροχή δωρεάν συγγραμμάτων επιστρέφουμε στη δεκαετία του ’60, όπου μοιράζοντας σημειώσεις και για την μεγαλύτερη μερίδα των φοιτητών είναι οικονομικά ανέφικτη η αγορά βιβλίων από το εμπόριο. Έτσι από το ένα δωρεάν βιβλίο, μέσω της εφαρμογής της «Λίστας Συγγραμμάτων», οδηγούμαστε τελικά στον ένα «πάκο σημειώσεων».

 

Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα που δεν εισάγεται, αλλά οξύνεται μέσα από τις λίστες βιβλίων και τα πολλαπλά συγγράμματα είναι η περεταίρω εντατικοποίηση των σπουδών μας. Ο ελεύθερος χρόνος μας συμπιέζεται, οι ρυθμοί σπουδών αυξάνονται και μαζί τους οι ώρες διαβάσματος και παρακολούθησης. Από τη στιγμή που αυτό δεν εξυπηρετεί την εργασιακή μας προοπτική αφού ούτε οι προυποθέσεις λήψης πτυχίου, σχετίζονται τυπικά με το βαθμό εντατικοποίησης των σπουδών μας,   ούτε τα επαγγελματικά δικαιώματά μας βελτιώνονται, η εντατικοποίηση αποτελεί απλά ένα ακόμη μέσο για την πειθάρχηση της σπουδάζουσας νεολαίας, την πολιτιστική της απονέκρωση και την πολιτική της απάθεια. Είναι προφανές ότι ένας φοιτητής που τρέχει συνεχώς για να βρει σημειώσεις και ακολουθεί πειθαρχιμένα τις απαιτήσεις καθηγητών και κυβερνόντων, ούτε διάθεση για πολιτιστική δράση έχει, ούτε χρόνο για ενασχόληση με τα κοινά.

 

Ο Σύλλογος Φοιτητών Μεσογειακών Σπουδών, με «όπλο» τη Γενική Συνέλευση πρέπει να παλέψει για το αυτονόητο, δηλαδή για την έγκαιρη (μην ξεχνάμε και τα υπάρχοντα προβλήματα) και δωρεάν παροχή βιβλίων. Είναι δικαίωμα, προαπαιτούμενο και είναι μια κατάκτηση του Φοιτητικού Κινήματος, το οποίο παλεύει διαχρονικά για να υπαρασπιστεί τα δικαιώματα του και τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.

 

Απαιτούμε:

«                                         Πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου για την ενημέρωση των φοιτητών, με αποφασιστικό χαρακτήρα για άμεση επίλυση του ζητήματος.

«                                         Δωρεάν διανομή όλων των συγγραμμάτων όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

 

Φοιτητική Αριστερή ΠΑρέμβαση

Advertisements

~ από mrspa88 στο Φεβρουαρίου 5, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: